Historie

Casa de Pauw is een voormalig kloostercomplex. Het is gelegen aan de Oude Velperweg 34, 36 en 38 te Arnhem. In 1985 werd Casa de Pauw gekraakt. De toenmalige krakers hebben zich destijds verenigd in de “Vereniging tot behoud van Casa de Pauw” met als voornaamste doelstelling het behouden en bewoonbaar maken van het complex.

Na wat aanloopmoeilijkheden is de gemeente akkoord gegaan met een voorstel tot legalisatie onder voorwaarde dat Casa de Pauw binnen 5 jaar verbouwd zou zijn. In samenwerking met de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), nu eigenaar van het complex, zijn plannen ontwikkeld voor de verbouw. Gedurende anderhalf jaar hebben alle bewoners van toen meegewerkt aan de verbouwing. Het doel was om woon- en werkruimtes van goede kwaliteit te creeëren, voor mensen met lage inkomens.

De Vereniging tot Behoud van Casa de Pauw heeft het complex nu in ‘zelfbeheer’. Als woonvereniging betalen wij voor alle panden één kaal huurbedrag aan de WBVG. De andere kosten, zoals gemeentebelasting, gas, water en licht, verzekeringen, kabel en internet, regelen we allemaal zelf. Ook gaat een deel van dat totale huurbedrag naar het spaarpotje van de woonvereniging. De kale huur staat vast, maar de hoogte van het totale huurbedrag bepalen wij als vereniging zelf. Dat hangt samen met de keuzes die we maken op het gebied van onderhoud, maar ook met hoeveel we als woonvereniging willen sparen. De huur is hoe dan ook relatief laag doordat wij als huurders een deel van het onderhoud zelf uitvoeren. Dat bespaart een hoop servicekosten en maakt het wonen op de Casa voor iedereen toegankelijk.