Klussendagen

Een deel van het onderhoud aan de Casa doen we in zelfwerkzaamheid. Het gaat dan om klussen die we technisch gezien zelf kunnen en die in een normale woningbouwvereniging onder de servicekosten vallen. Op deze manier houden we de huur die we maandelijks aan de WBVG betalen een stuk lager dan anders het geval zou zijn.

Moet ik technisch zijn?

Natuurlijk heeft de ene persoon meer technische know-how in huis dan de andere. Om op de Casa te kunnen wonen hoef je gelukkig geen kluswonder te zijn. Op elke klussendag zijn genoeg laagdrempelige klussen te doen, zodat iedereen mee kan draaien. Een kleine greep uit jaarlijks terugkerende klussen: schilderen van binnen–en buitenwerk, snoeien van de heg of maaien van het gras in de tuin, dakgoten schoonmaken, electra repareren, of het renoveren van keukens of badkamers.

Ook grotere eenmalige klussen worden door onszelf uitgevoerd; zo wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe keuken bij de verenigingsruimte het Pukkeltje.

Eerste weekend van de maand

Het klussen vindt plaats in elk eerste weekend van de maand. De meeste bewoners werken een van die twee dagen mee. Sommigen leveren hun bijdrage liever op een andere dag, omdat dit beter uitkomt.

Klus-co

Op de klussendagen is altijd één persoon uit de Onderhoudsgroep aanwezig om de klussen te begeleiden, de zogenaamde ‘klus-co’. De lunch en koffie–en theepauzes worden verzorgd door een van de tien woongroepen. Dit gaat per toerbeurt, dus elke woongroep komt minimaal eens per jaar aan de beurt.

8 dagen

Om deze vorm van zelfwerkzaamheid te kunnen blijven realiseren moet de woonvereniging kunnen rekenen op een minimale inzet van haar bewoners. Vastgesteld is dat dit per bewoner neerkomt op minimaal 8 dagen per jaar.

Verplicht en toch gezellig

Hoewel het klussen dus een verplichting is, worden de klussendagen door de bewoners als supergezellig ervaren. Het is dé gelegenheid bij uitstek om veel van je medebewoners weer te zien en vaak eindigt een klussendag in biertjes drinken en spontane etentjes. Ook steek je veel op van het klussen, aangezien er altijd wel iemand rondloopt die graag uitlegt hoe het kitten van zo’n raamkozijn, of het stuccen van een muurtje in zijn werk gaat.